Zelené zázračné fazolky aneb jak na klíčení fazolí mungo


Luštěnina pocházející z Indie. Odtud se postupně dostala do všech částí po celém světě. Jedná se o malé zelené fazolky, které se vyznačují specifickou vůní. K dostání jsou většinou celé, loupané či půlené. V případě, že se rozhodnete pro variantu v rámci klíčení fazolí mungo, dostanete tak více hodnotnější a zdravější luštěninu, která je bohatá na vápník, železo, hořčík, draslík a vitamín B.
klíčení fazolí mungo v misce.jpg

Jak na to?

Poté, co si zakoupíte fazole, je zapotřebí je propláchnout, dát do misky a přelít studenou vodou. Fazole musí být celé ponořené ve vodě. Ideální je nechat odstát přes noc a ráno slít vodu. Samotné klíčení fazolí mungo trvá jeden až čtyři dny. Postačí zcela pokojová teplota. Jakmile luštěnina naklíčí, je nutné klíčky propláchnout a uchovávat v hermetické dóze v chladu. Běžně vydrží čerstvé pět dní. Ideální je konzumace v syrovém stavu, kdy tak získáte z nich nejvíce prospěšných látek i živin, minerály a vlákninu.

Proč zařadit luštěninu do běžného jídelníčku?

Jednak jsou bohatým zdrojem na látky, které náleží mezi velmi prospěšné pro lidský organismus. Jestliže jste příznivci detoxu, nemusíte se obávat a i v tomto období lze mungo zařadit do jídelníčku. Předností je, že tyto fazole disponují vlastností v rámci vyrovnávání překyselení organismu. Pozitivní je jejich velmi lehká stravitelnost.
fazolky v misce.jpg

Jak konzumovat?

Lze si je dopřát samostatně, kdy se jedná o nejvíce efektivní účinek na lidský organismus. Zejména kdo má rád čerstvý hrášek, tak si tyto fazolky zcela zamiluje. V rámci konzumace dodáte tělu potřebné živiny, enzymy i aminokyseliny. Ideální je použití do studených jídel, kdy tak jsou stále uchovány nejvíce prospěšné látky. Velmi dobré jsou coby ingredience do různých zeleninových salátů.

Samozřejmě je lze přidat i do zapečených pokrmů, do polévek. Velmi lahodné je přidání do rizota či kuskusu. Přidat je však lze i k masu, do omáček apod.